Celulit  ali fibrosklerotična edematozna panikulopatija je trša želatinasta snov, ki je skupek iz maščob, kolagenskih niti, odpadnih snovi, vode in tako zaradi spremenjenega vezivnega tkiva izgleda kot pomarančna koža.  Zaradi drugačne kolagenske sestave v podkožju in različne sestave vezivnega tkiva, sestave telesa ne glede na starost in težo, je pri ženskah bolj viden in pogostejši, kot pa pri moških. Žensko telo, zaradi nosečnosti, da se zagotovi hrana plodu in nato dojenje, pa je zaradi tega bolj nagnjeno k shranjevanju maščobnih zalog.

Pri ženskah je celulit tudi za to bolj opazen, ker je pri ženskah razporeditev kolagenskih vlaken približno pravokotna na usnjico in ob povečanju maščobnih celic v podkožju, te neenakomerno pritiskajo na kožo in tako zaradi spremenjenega vezivnega tkiva privede do izgleda pomarančaste kože. Pri moških pa je razporeditev kolagenskih vlaken okvirno pod kotom od 40 do 50 stopinj. Vidnost celulita je tudi odvisna od debelosti vrhnjice, usnjice, podkožja, količine maščobnih celic.

Prav tako na nastanek celulita in kopičenje maščobe vpliva premalo pitja vode, nepravilna prehrana, slana hrana, stres, premalo gibanja, sedeče delo ali preveč sedenja, zakrčene mišice in vezi, ne raztezanje, slaba pretočnost limfe,slaba prekrvavitev, predvsem slaba prekrvavitev zaradi zakrčenih mišic in vezi. Zaradi teh nepravilnosti je celulit tako najbolj izrazit na stegnih, notranja stran stegen, pri kolenih, trebuhu, ter rokah oziroma bolj v področju na sprednji strani ramenskega sklepa.

Celulita se ne da povsem odpraviti, se ga pa z anticelulitno masažo zelo zmanjša. Pomaga tudi  telesna aktivnost, prehrana, odprava zakrčenih mišic, raztezanje.

Anticelulitna masaža se izvaja ročno in vakumsko z ventuzami, da pridemo globlje v tkivo, ter na koncu še z raztezanjem mišic, kar je dokazano, da je še vedno najboljša tehnika spopadanja proti celulitu, saj daje bistveno boljše rezultate. Pri tej anticelulitni masaži gre za masažo in globinsko masažo, ki deluje na principu močnega masiranja in vsesavanja, s katerim sprostimo mišice, odpravimo zakrčenost, zmanjšajo se nakopičena maščobna tkiva, vezivna vlakna se raztegnejo, odpravi se zastala voda in s tem vzpostavimo boljšo prekrvavitev, regeneracijo. S tem se vzpostavi boljši celični metabolizem, koža postane napeta, boljši je limfni obtok, večja je nasičenost s kisikom, pospeši se nastanek kolagena in elastina, kar privede do lepše postave, saj so rezultati hitro vidni.

Za uspešen boj proti maščobam je potrebno spremeniti življenjske navade (predvsem prehrana, opustitev alkohola, opustitev kajenja,…), pomembno je tudi gibanje oziroma športna aktivnost (visok pulz, potenje in s tem predihanost oziroma vnos kisika, saj kisik topi maščobe) in na koncu raztezanje zaradi boljše prekrvavitve.