Bolečine v križu in hernija (HERNIA DISCI OZIROMA DISKUS HERNIJA)

Po načelih tradicionalne kitajske medicine gledamo osebo kot celoto, prav tako pri težavah, bolečinah v ledveno križnem delu, herniji, zato sem pri terapijah zelo uspešen, saj so po navadi okrog 80% težave za bolečine drugje, 20% težave v ledvenem, križnem delu. Potrebno je ugotoviti kaj pri osebi povzroča težave, bolečine, katere dele sprostiti in ojačati, vsakodnevni ponavljajoči se gibalni vzorci,  ter pokazati najprimernejše vaje za skupino mišic, ki vplivajo na težave v določenem področju kot lokalno ali simptomatsko, da zaradi neenakomernega pritiska v hrbtenici ne pride do hujših medvretenčnih obrab.

Razlogi za bolečino v križu so lahko različni, saj so lahko težave lokalno ali simptomatsko, akutno ali kronično, zaradi  težav z zakrčenimi ali nategnjenimi mišicami in tetivami, vezmi, sklepi, kostmi in pokostnico, medvretenčnih ploščic, živčnih struktur, težave z notranjimi organi, pri ženskah najpogosteje v obdobjih menzesa, nosečnosti, starostne spremembe na vretencih, osteoporoza, hernija diska, zakostitve hrbteničnega kanala ali spinalna stenoza, zelo majhen odstotek so tumorji. Pogosto so razlog tudi  vnetja, obrabe ne glede na starostno skupino, stres ki vpliva na zakrčenost mišic, udarci, padci, poškodbe, prekomerna teža, nepravilna drža, nošenje visokih pet, …

Najpogostejši vzroki za nastanek bolečine v ledveno – križnem delu je v večini primerov nenaden dvig težkega bremena, ko se preceni sposobnost moči, ob dolgotrajnih nepravilnih dvigovanjih bremen, sedeče delo, nepravilno sedenje, kjer je stol prenizek, dolgotrajne vsakodnevne vožnje,  ker se zunanje mišice preveč ojačajo, zakrčijo, notranje ohlapnejo, zmanjša se moč  s čimer povzročijo nepravilen položaj hrbtenice, oziroma vlečejo vretenca skupaj. Prav tako na bolečino v križu lahko vplivajo spremembe od vrha glave do pet. Pri vrhu glave so najpogosteje težave v vratu, ki posledično vplivajo na bolečino v križu, kakor tudi prekomerna teža, in težave z zakrčenimi mišicami noge, z išiasnim živcem, težave v kolenu ali  v skupini mišic okrog kolena, kakor tudi težave v gležnju, po zvinu gležnja, kalcinacije, nošenje visokih pet,… Nošenje visokih pet povzroči ojačanje zunanjih mišic in preveliko vbočenost v ledvenem delu. Dolgotrajno sedenje, kakor tudi velikost posameznika in premajhna miza, stoli pa vplivajo na ohlapnost notranjih globokih mišic, mišice vzravnalke trupa, prečne trebušne mišice in zakrčene psoas mišice, ohlapnost mišic medeničnega dna, zakrčene kvadratne ledvene mišice kar se lahko kaže v sesedenih vretencih v ledveno križnem delu  in s tem bolečino.

Prav tako na zakrčenost mišic in težav v ledveno križnem delu vpliva mraz pozimi, zaradi slabe oblečenosti. Preveč vpliva mraza na zadnjični del, ledveni del in s tem na išiasni živec posledično lahko povzroči zakrčenje mišic in s tem bolečine v križu.

Hernija je precej obvladljiva in se lahko popravi z pravilnimi vajami za mišice stabilizatorje trupa ali z operativnim posegom. Ni nujno, da operacija hernije popolnoma odpravi težave, ker lahko obstaja možnost,da ni bil odpravljen vzrok, ki je povzročil nastanek hernie.  Kar povzroči, da se lahko  čez nekaj mesecev bolečina in hernia znova pojavita. Bolečino lahko povzroča tudi brazgotina, ki je nastala po operaciji in ob določenih gibih pritiska na živec. Vzrok za ponovitev bolečin v križu ali hernie je tudi v ponavljajočih gibalnih vzorcih, ki jih oseba začne izvajat, ko pride nazaj v delovno okolje.

Za uspešno obravnavo, pravilen pristop, izbiro terapevtskih tehnik je zelo pomembna anamneza, znanje tradicionalne kitajske medicine in anatomije gibanja, da odpravimo vzrok, bolečino in izboljšamo gibanje. Tako lahko terapevtska masaža in terapije izkušenega terapevta pomagajo že ob prvem obisku, kjer tudi podamo navodila in ustrezne vaje, glede vsakodnevnih gibalnih vzorcev, da jih oseba pogosto izvaja še doma, da se težave ne ponovijo in predvsem resne težave preprečijo, da ne pride do hernije ( če je še ni), obrab vretenc, …