Ko govorimo o išiasu ne mislimo samo na težave in bolečine v ledvenem delu ampak za vse težave od ledveno križnega dela do stopala, ki vplivajo na išiasni živec.

Išiasni živec je najdaljši živec v človeškem telesu, ki izhaja iz ledveno križnega dela, v predelu zadnjičnih mišic se združi v en živec in od kolena navzdol razdeli v dve veji. Išiasni živec oživčuje mišice na zadnjem delu stegna, mišice goleni in stopala.

Išias je bolečina od spodnjega iz ledvenega dela hrbta, kolka, nog vse do stopala, saj so vsi organi in mišice celotno povezani in se jih ne more ločiti eden od drugega. Zato je potrebno zelo dobro poznavanje anatomije, fiziologije za pravilno izbiro tehnik in terapij, saj se ne zdravi samo simptomov ampak se odpravlja tudi vzrok nastanka. S tem se spodbuja samozdravljenje telesa.

Da gre za išias vemo, ko lahko eden od diskov v ledveno – križni hrbtenici pritiska na išiasni živec, kar se kaže z zelo hudo bolečino ali zakrčenostjo mišic okrog kolčnega sklepa, zadnjičnih mišic, mišičnega dna, ki pritiskajo na išiasni živec ali zakrčenost mišic v nogah. Bolečina je lahko akutna, zbadajoča, ne popušča, ob kašljanju in kihanju je bolečina še izrazitejša, v nogah se lahko pojavi odrevenelost, mravljinci, oslabljene mišice, oseba šepa, težko sedi, stoji na prizadeti strani, težko leži na prizadeti strani.

Vzroki za nastanek išiasa so:

 • mišice, ki so najpogostejši vzrok, ko se zakrčijo v ledvenem delu, predelu zadnjičnih mišic in mišic po vsej nogi oziroma vnetje pretegnjene mišice
 • ponavljajoči gibalni vzorci, nepravilni gibalni vzorci,
 • prekomerno sedenje in s tem vpliv na zakrčenost piriformis mišice ali hruškaste mišice
 • nepravilna telesna drža, prisilna drža
 • prekomerna telesna teža, nosečnost, saj se spremeni težnost v hrbtenici
 • hernija – zdrs diska, ki pritisne na išiasni živec
 • degenerativne spremembe hrbtenice
 • spinalna stenoza ali zožitev hrbtenjačnega kanala
 • osteoporoza / artroza
 • vnetje
 • spinalni tumor

V 80% težave povzročajo mišice, ki zaradi zakrčenosti silijo vretenca, sklepe okrog medenice in v nogi v nepravilen anatomski položaj, kar povzroči neravnovesje v anatomiji gibanja in s tem dodatne težave. Prav tako na zakrčenost mišic vpliva mraz oziroma delo v okolju z nizkimi temperaturami, v primeru,da je oseba premalo oblečena.

Z anamnezo in po načelih tradicionalne kitajske medicine, ter s pravilnim pristopom terapevtskih tehnik Vam odpravimo vzrok, bolečino in izboljšamo gibanje, saj dobro poznavanje anatomije in fiziologije telesa pripomore hitremu prepoznavanju išiasa in s tem pravilno in ustrezno obravnavo. Tako lahko terapevtska masaža in terapije izkušenega terapevta pomagajo že ob prvem obisku, kjer tudi podamo navodila in ustrezne vaje, ki jih oseba izvaja doma, da se težava ne ponovi ali resna težava prepreči, da ne pride do hernije ( če je še ni), hujših obrab med vretenci, sklepi, ter vaje ki Vam pri vsakodnevnem življenju pridejo v poštev katere mišice sproščati in katere krepiti.