Kalcifikacija ali Kalcinantni tendinitis, uporablja se tudi napačen izraz kalcinacija, laično pomeni da je prisoten kalcijev kristal v mišici. Bolj strokovno pomeni da gre za kristal kalcijevega hidroksiapatita v mišici. Pogosto je tudi napačno mišljenje da do kalcifikacije pride zaradi mlečnih izdelkov.  Znano je da do kalcifikacije pride zaradi različnih sprememb, poškodb in nepravilne regeneracije, saj se začne nalagat kalcijev kristal.

Če se kalcinat nahaja v mišici to imenujemo mišična kalcifikacija, če pa v kiti oz. tetivi kar se lahko vidi tudi po oteklini in otipu kite, pa imenujemo kalcificirani tendinitis.

 

Kalcifikacija je lahko prisotna v vseh mišicah in tetivah. Najpogosteje, zaradi obremenjenih mišic, majhnih mišic in tetiv in hudih bolečin si ljudje napačno razlagajo, da je samo prisoten v mišicah vrata ali zatilja ( vzrok: prometna nesreča, padec na glavo, trampolin,…), rotatorne manšete (infraspinatus, supraspinatus) in ahilovi tetivi. V teh mišicah in tetivah pa je bolečina zato bolj izrazita, ker so zaradi poškodb in nepravilnega celjenja, prisilne drže, ukvarjanje s športom, enakih gibov obremenjene in zakrčene, kar povzroči še hujšo bolečino v mišici ob »drgnjenju« kalcinata med vlakni, pri čemer lahko tudi pride do vnetja. Zakrčene mišice pa tudi pomenijo, da gre za slabšo regeneracijo, sum na vnetje in s tem bolečine.

Najpogosteje je kalcifikacija  tudi prisotna v mišici trapezius pri bodybilderjih in lahko povzroča zraven zakrčene mišice hude bolečine v hrbtu. Verjamem pa, da je nekje v femoralnih mišicah prisotna pri ogromno ljudeh, če ne celo pri vseh ljudeh, saj smo večinoma na nogah, mišice so večinoma zakrčene, a zaradi velikega volumna oziroma velikosti kalcinacija kot vzrok za bolečino ni izrazita. Pri ljudeh z visokim pragom bolečine, kakor pri večini športnikih oziroma ljudeh ki se pravilno ukvarjajo s športom (po vsaki aktivnosti raztezanje) pa kacifikacija, kljub velikosti in ostrosti, ne povzroča težav in bolečine. 

Do nastanka kalcifikacije  pride zaradi poškodb, vnetij in nepravilne regeneracije mišic in tetiv. Ob ponavljajočih se gibih, pretiravanju s športom, pride do poškodb vlaken, kar je normalen pojav, ker pa ni regeneracijskega časa se začne kalcij nalagat in se spreminja v tršo obliko in je oster, kar v majhnih mišicah povzroča bolečino, saj se nek trd »tujek« drgne med vlakni in kitami.

ZAKAJ hude bolečine?

Kalcifikacija dejansko ne povzroča hude bolečine, ampak, ker se ljudje izogibamo bolečini začnemo nepravilno uporabljat mišice, anatomijo mišic, nepravilno gibanje. Z izogibanjem bolečini začnemo preobremenjevat sosednje mišice, kar vodi v dodatno zakrčenost, s tem pride do vlečenja vretenc skupaj, slabše gibljivosti sklepov, pritiska na živce,slabe prekrvavitve in dodatne bolečine.

Ljudje si tudi dodatno povzročijo bolečine in težave saj si mišice, kjer je prisoten kalcinat, zaradi napačnih navodil neizkušenih ljudi, dodatno ojačajo in s tem zakrčijo mišico s področjem sosednjih mišic, ki so povezane z gibanjem. Zaradi teh dodatnih bolečin napačno postavijo mnenje, da jih zaradi kalcifikacije, na primer v rami( najpogosteje v Infraspinatus mišici, v Suprapsinatus mišici,… ), boli cela rama z zgornjim delom hrbta do zatilja z vratnimi mišicami vred. Dejansko pa zaradi dodatne zakrčenosti in še slabše prekrvavitve, ter nepravilne uporabe anatomije mišic pride do dodatnih težav.

Ogromno je tudi dodatnih načinov razbijanj kalcinacij. Naravno pa kalcinacija izgine pri športnikih nekje do 2 let zaradi športne aktivnosti, raztezanja, boljše prekrvavitve, pri ostalih pa je ena skupina ljudi ki jim izgine do 5 let ali druga skupina ljudi, ki jim izgine do10 let.

Vsak izkušen terapevt  že na osnovi anamneze, anatomije gibanja in funkcije mišice lahko ugotovi ali gre za kalcifikacijo ali pa za druge težave. Natančno diagnozo kalcifikacije pa se seveda potrdi z UZ preiskavo. Kljub vsemu je preiskavo najbolje naredit, da se natančno potrdi ali je kalcinat oziroma ali pa gre za druge težave (ruptura mišice, izrastki na sklepih,…).

Pri terapevtski obravnavi vsako stranko poučimo o kalcifikaciji, pregledamo področje težave, pregledamo težave v gibalnih aparatih, odpravimo zakrčenost, da se vzpostavi boljša prekrvavitev in s tem regeneracija, vzpostaviti je potrebno pravilno gibanje oziroma anatomijo mišic in na koncu pokazat pravilne vaje.

Vabim vas, da se zaradi težave, odprave bolečin, pravilnih vaj in da se kalcifikata znebite, posvetujete z izobraženim in izkušenim terapevtom.