Kineziologija je veda o gibanju človeškega telesa.

Kineziotaping je metoda apliciranja samolepljivih elastičnih trakov za podporo in stabilnost mišic in sklepov, brez negativnega vpliva na cirkulacijo in obseg gibanja. Je tehnika, ki temelji na lastnem naravnem procesu zdravljenja telesa in na preventivi. S trakovi se privzdigne koža in podkožno tkivo, pri čemer se poveča prostor med mišico in kožo, pri tem se sprosti pritisk na živčne receptorje in zmanjša bolečino, ter poveča pretok telesnih tekočin in s tem dotok hranilnih novi.

Metodo kineziotapinga je leta 1973 razvil dr. Kenzo Kase, kateri je po temeljih lastnih kliničnih izkušenj ugotovil, da večina bolečin nastane zaradi medsebojnega neskladja v motnjah funkcije mišic, vezi in tkiv v področju sklepa. Raziskoval je kako sprostiti ali okrepiti mišice in sprostiti sklepe, ter zagotoviti normalno gibljivost in cirkulacijo. Ugotovljeno je bilo, da elastični trakovi nudijo oporo mišicam in drugim tkivom in tako aplikacija kinezio trakov ustvarja popolnoma nov pristop k zdravljenju živcev, mišic in organov. Tehniko so tako najbolj uporabljali v Azijskih državah. Kineziotaping so uporabljali tudi na olimpijskih igrah (OI) leta 1988. Leta 1995 so tehniko začeli uporabljati v ZDA, po OI 2008 pa se je tehnika zelo razširila po vsem svetu. Kineziotaping danes najpogosteje uporabljajo terapevti, maserji, večina zdravstvenega osebja, športniki, itd..

Kineziotaping se najpogosteje uporablja pri akutnih ali kroničnih bolečinah v mišicah in sklepih za zmanjšanje bolečine in podporo funkcije sklepov, aktivaciji nevrološkega sistema, edemih, izboljšanju pretoka telesnih tekočin, s čimer se zmanjša čas rehabilitacije.

Kineziotaping se lahko uporablja na celem telesu v časovnem ciklu 24 ur/dan, saj ni ovira pri vsakdanjih opravilih, službi, športu, itd.. Izjema so apliciranja na dlani, zapestje, kjer se trakovi zaradi večkratnega umivanja rok, uporabo milnice, kakor tudi zaradi rotacije zapestja lahko hitreje odlepijo. Izjema je tudi hrbet poleti, ko se trakovi nalepljeni ob hrbtenici na meridijanih mehurja odlepijo zaradi povečanega potenja. Pri terapijah na dlaneh se trakovi večinoma uporabljajo preko noči. Je brez stranskih učinkov, brez dodanih zdravil, lateksa, vodoodporen, tako ga lahko uporabljajo plavalci, lahko se tuširamo, ni pa primeren za ljudi, ki imajo alergijo na akril. Trak je lahko apliciran odvisno od namena uporabe (korekcijskih tehnik) od nekaj ur, kot je čas treninga in tekme 100% korekcija , do priporočenih 3 – 5 dni ( 0% korekcija do 50% korekcija oziroma 75%  korekcija), izjemoma tudi do 7 dni, nato ga je potrebno zamenjati. Priporoča se menjava po 5 dneh, ker je učinkovitost traku 3 – 5 dni.

Kinezio trakove Vam lahko nalepi izobražen in izkušen terapevt, maser, prav tako pa se kineziotaping lahko naučite in aplicirate tudi sami. Uspešnost metode kineziotapinga je zelo odvisna in uspešna od izobraženosti posameznika, terapevta, saj je potrebno imeti zelo dobro znanje iz anatomije in fiziologije človeka, kakor tudi pravilna izbira tehnike, priprava kože in aplikacije kinezio trakov glede na težavo.

Za pravilno uporabo in namestitev kinezio trakov se posvetujte s terapevtom.