Ramenski sklep je sestavljen iz treh posameznih kosti: ključnice, lopatice in nadlahtnice. Z osrednjim skeletom je neposredno povezan preko prsnice in leži na prsnem košu. Omogoča pritrditev zgornjih okončin na trup. Značilnost sklepov ramenskega obroča je njihova velika mobilnost in posledično večja občutljivost na poškodbe.

Dejavniki, kot so neprimerna drža, ponavljajoče se delo in ponavljajoči se gibi, neprimerni klimatski pogoji (v poletnih mesecih prepih in klima), vsakdanji stres, dolgotrajno ohranjanje določenega neprimernega položaja lahko pustijo posledice v obliki bolečin v predelu vratu in ramenskega obroča.

Večina bolečinskih sindromov v ramenskem obroču izvira iz neposrednih poškodb, ponavljajočih preobremenitev ali degenerativnih sprememb mehkih tkiv. Bolečina iz mehkih tkiv ramenskega obroča se pogosto širi izven področja ramena, predvsem v sprednjo zgornjo tretjino nadlahti, občasno vse do komolčnega sklepa. Ob pojavu bolečine v rami moramo biti pozorni tudi na dejstvo, da je le-ta lahko tudi znak resnejšega notranjega obolenja, npr. vnetja žolčnika, bolezni jeter, akutnega koronarnega dogajanja (tudi akutnega miokardnega infarkta), v ramenski obroč pa izžareva tudi bolečina zaradi draženja korenin vratne hrbtenjače.

Najpogostejši razlogi za kronično bolečino v ramenskem obroču so: utesnitveni sindrom rotatorne manšete zaradi tendinitisa (vnetja tetiv) ali bursitisa (vnetja sluznih vrečk), poškodba (strganje, natrganje) mišic rotatorne manšete, vnetje sklepne ovojnice in artroza ramenskega sklepa.

Pri akutnih poškodbah ramenskega sklepa gre ponavadi za izpahe ali nepopolne izpahe, katere povzroči padec na ramo ali so posledica delovanja zunanje sile na ramenski sklep. Pri tem pride do poškodbe kostnih struktur, hrustančnega labruma, sklepne ovojnice ali ligamentov. Lahko pa gre za strganje mišic ali tetiv, zaradi delovanja velikih sil pri silovitih gibih.

Kronične poškodbe najpogosteje vključujejo poškodbe rotatorne manšete in ohlapnost struktur ramenskega sklepa, ki mu zagotavljajo stabilnost. Najpogostejše so utesnitev, nestabilnost kot posledica poškodbe in multidirekcionalna nestabilnost in so lahko posledica pretiranega števila ponavljajočih (silovitih) gibov roke nad glavo, glenohumeralne ligamentne ohlapnosti, neravnovesja mišic rotatorne manšete, krčenja mehkega tkiva (posebno na zadnjem delu sklepne ovojnice), slabe mehanike lopatice (neravnovesje stabilizacijskih mišic lopatice).

Pri nas Vam z natančnim pregledom, pregledom gibljivosti ramenskega obroča, anamnezo hitro prepoznamo vzrok in resnosti težave. Že ob pregledu gibljivosti vidimo kje je vzrok in s pravilnim pristopom terapevtskih masaž in tehnik, terapij, akupresur odpravimo vzrok, bolečino in izboljšamo gibanje, saj dobro poznavanje anatomije in fiziologije mišic in mišic ramenskega obroča pripomore k hitremu prepoznavanju težav in bolečine. Tako terapevtska masaža in terapija izkušenega terapevta izboljša gibljivost težave z ramenskim obročem za 80% že ob prvem obisku, saj pokažemo tudi ustrezne vaje, ki jih večkrat tedensko izvajate doma, da se težava ne ponavlja in, da se resnejša poškodba ramenskega sklepa in  živcev prepreči.