Refleksna masaža je oblika masaže kjer masiramo refleksna področja na dlaneh ali stopalih  in s tem vplivamo na ravnovesje, zdravje, sprostitev vseh mišic, limfni sistem, vplivamo na delovanje notranjih organov, odpravljamo napetosti, izboljšujemo prekrvitev telesa in vzpostavljamo notranje ravnovesje. Po refleksni masaži stopal je telo osveženo, utrujene noge so spet lahke, občutek, da lebdite pa dopolnjuje popolno sprostitev. Refleksna masaža in refleksoterapija je naravna tehnika zdravljenja, stara več kot 4000 let, ki obravnava človeka celostno. Refleksna masaža je človeku prijazna, prilagodljiva, po svetu zelo priljubljena metoda in jo lahko izvajamo tako pri dojenčkih, otrocih, odraslih, kot tudi pri ostarelih! Pod refleksna področja štejemo tudi ušesa, obraz, glavo in celo telo.

Refleksna masaža se po namenu izvaja relaksacijsko in kot tudi samopomoč. Refleksna masaža temelji na načelih, da se vsak del telesa odraža v točno določeno območje oziroma refleksni točki, tako ima vsak organ in organski sistem točno določeno cono na mikrosistemu dlani, stopal, obraza, ušesa, lobanje in telesa. Desna stran telesa ustreza desnim refleksnim conam na desni dlani, stopalu, ušesu, obrazu, leva stran telesa pa refleksnim conam na levi dlani, stopalu, ušesu, obrazu. Pri možganih je leva stran odgovorna za desno stran telesa, desna stran možganov pa za levo stran telesa. Pri refleksni masaži se tako refleksne cone za levo stran možganov nahajajo na desni strani telesa (roke, stopala,…), refleksne cone za desno stran možganov pa nahajajo na levi strani telesa (roke, stopala,…).

Po refleksni masaži se lahko pojavijo reakcije, katere predstavljajo le odziv telesa, da se je v človeku sprožil samozdravilni proces. Lahko se pojavi pospešeno izločanje toksinov preko limfe, potu, urina, blata, izcedki, zaradi tega je zaželjeno piti večje količine vode, saj voda zelo pomaga pri razstrupljanju telesa. Reakcije ponavadi trajajo od nekaj minut do nekaj dni po refleksni masaži. Refleksoterapevt pri terapiji mora na reakcije biti pozoren da pri vsaki reakciji, odzivu zmanjša  pritisk in sprosti dlan / stopalo, …